Eşler Birbirlerinin En İyi Arkadaşı Olmalı&Evlilik

Evlilik


Çoğu kişi evliliğin ileri düzeyde arkadaşlık prensibine dayandığına inanır. Yanıldıklarını düşünüyorum aslında. Evliliğin yapısı arkadaşlıkla örtüşebilir fakat eş anlamlı değildir. Evlilik yakın paylaşım. Arkadaşlık ise paylaşılan yakınlıktır. Arkadaşlar uzun yıllar boyunca aynı çatıda yaşamazlar. Yani paylaştıkları yakınlık farklıdır. Eşler ise taraflarından birinin duygu halinin doğrudan diğerini etkilediği bir çok gündelik olayı paylaşırlar.

Evliliğin odağı aile birlikteliğidir. "En iyi arkadaş" kavramı yanıltıcıdır. Çocuklar ve gençler kendilerine göre özel olan bir insanı arkadaşları olarak tanımlar. Bazı yetişkin grupları ise bu fikri çocuksu görebilir. İyi bir arkadaş kazanma fikrine dudak büken olgun yetişkinlerin bir çok sözde yakın arkadaşları olabilir. Bu arkadaşlar ise selamlaşılan tanıdıklardan, iş arkadaşlarından, hatta rakiplerden ibarettir. Aslında oldukça az sayıda insan iyi bir dost edinebilir.




Asıl gerçek arkadaşlık içinde bütün duygu ve heyecanlara, bol ifade özgürlüğü tanıyan bir ortam gerektirir. Taraflar için önemli olan, her şeyin tutarlı ve sınırsızca paylaşımı söz konusudur. En iyi arkadaş konumundaki insanın diğeri hakkında ne düşünüp ne hissettiğini bilmek kolaydır. Çünkü iyi arkadaşlar birbirlerine karşı oldukça şeffaftırlar. Birbirlerine gerçek duygu ve düşüncelerini açıkça ifade etmekten hoşlanırlar. İyi arkadaşlar birbirlerine karşı numara yapmaz. Kendilerini olduklarından farklı göstermezler. Öfke bastırılmaz, yanlış yönlendirilmez veya inkar edilmez: Anında ve yapıcı bir şekilde ifade edilir.




Candan arkadaşlık rekabetten uzaktır. Karşılıklı iş birliği temeline dayanır. Bir başkası adına duyulan sevinç ve mutluluk temel bileşendir. Her biri diğerinin başına gelen güzel şeylerden sevinç duyar.



Herkesi çıkarcı zanneden kişiler büyük bir ihtimalle böyle bir ilişkiyi imkansız bulurlar. Maalesef birisiyle böylesine  değerli etkileşimler yaşamaktan zevk almayan kişi duygusal olarak fakir ve psikolojik olarak yoksun demektir. Zenginlik, statü, ün, itibar bunların yerini tutamaz.


Bu durum ek olarak evlilikleri arkadaşlığın ve daha fazlasının kanıtı olarak ideal çifti açıklamıyor mu?



Evlilik




En iyi arkadaş tanım olarak bir kişinin en samimi dert ortağıdır. İlişki ileri düzeyde paylaşım içerir. Kendine yaklaştırmama belirtileri yoktur. Oysa evlilikte yaşanan sürekli fiziksel yakınlık, paylaşılan yük, sorumluluklar duygusal mahremiyet ihtiyacını ortaya çıkarır. İdeal arkadaşlık A dan Z ye bir ilişkiyken, ideal evlilik büyük ihtimalle A dan V ye kadar olmanın ötesine geçemez.


Her bir eş kendi bireyselliğini kasıtlı olarak korumayıp şahsına bir dereceye kadar duygusal mahremiyet sağlamadıkça, evliliklerin çoğu kendi kendini yok eder.




Bir arkadaşım bu savıma katılmadı. Karısının en iyi arkadaşı olduğunu iddia ediyordu. Ona tüm sırlarını söylediğini açıklıyordu. Ona bütün dertlerini söylüyordu, karısı kendisi ile ilgili iyi kötü her şeyi biliyordu. En derin şüphelerini, küçük zaaflarını biliyordu. Onu hata yaptığı konusunda uyardım. Kendini aşağılama yeteneğinin, depresyon yaşadığının ve onunla ilgili her şeyin farkındaydım.


Arkadaş olarak bu etkenlerin ilişkimiz üzerinde olumsuz etkisi yoktu, karısıyla ise çok fazla detay paylaşmaması için onu uyardım. Fakat evliliklerinin hiçbir şeyin gizli tutulamayacağı kadar güzel olduğunda ısrar ediyordu. Yaklaşık üç yıl sonra evlilikleri boşanma ile sonuçlandı.



Arkadaşlık ve Evlilik Hakkında Diğer Tavsiyeler

1. Hayali sorunlar ve gereksiz korkular başladığında eşe yüklenmek yerine kişi en iyi yakın bir arkadaşına danışabilir. Sorunu paylaşacak güvenilir birinin varlığı evlilik üzerine baskıya yol açmaz ve aksine azaltır. Arkadaşlar böyle günler için vardır.



Örneğin, Bill işten çıkarılacağına çok emindi. İkisi de borç içindeydiler. Bunun için eşine durumu anlatması bir işe yaramayacak, hatta kadının güvensizlik hissi artacaktır böylece evliliklerinin üzerine gereksiz bir yük binecekti.. Neyse ki Bill'in en iyi arkadaşı Fred iyi bir dinleyiciydi ve Bill'i rahatlatmayı başardı. İki ay sonra Bill işten atılmak yerine terfi etti. Böylece iki arkadaş bu duruma sadece güldüler.



2.Evlilikte eşlerin birbirlerinin en iyi arkadaşı olmasının yanında iyi birer aşıklar olmaları gerekir. Evliliğin bir ortaklık olduğu da unutulmamalıdır. Kişiler birbirlerine yabancı, diğer aileye ait biri olarak bakmamalıdır. Bir çok şeyi ortaklaşa yürütebilmelidir.



3. Evlenmeden önce hemen hemen bir çok konu birlikte konuşulmalıdır, tartılmalıdır, hesap edilmelidir. Evlendikten sonra ben bununla neden evlendim durumuna düşmemek için karşıdaki kişi iyi tanınmalıdır.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Evlenemiyorum? Evlenmek İstiyorum Ama Olmuyor!

Boyun düzleşmesi Nasıl Geçer? Boyun Düzleşmesinden Kurtulmak!

Hollywood Profesyonel Filim Afişlerini bir Türk Tasarlıyor & Ünlü Türk Grafik Tasarımcı