Aile İçi Tartışmalar Çocuklar İçin bir Kabus

Aile İçi Şiddet Çocukları Ciddi Etkiliyor

aile içi şiddet

Aile içerisindeki anne babaların birbirleriyle tartışmaları, hatta kavgalar, daha sert aile içi tartışmalar, sesin yükseltilmesi çocukları oldukça etkiliyor. Çocukların gece korkularına neden olabiliyor. Aile içi şiddet her zaman çocukları olumsuz etkilemektedir. Anne ve babalar, çocukları için her zaman bir destek, sığınak yeridir, bir limandır. Hem de çocuklar için öyle güzel insanlardır ki onlar. Her şey anne ve babadan istenir. Çocuklar saatlerce ebeveyni ile vakit geçirir. Anne ve baba arasındaki hakaretler, şiddet, yüksek sesli tartışmalar çocuklarda çok önemli yaralara neden oluyor. Bu olayları sık yaşayan çocuklarda gece korkuları meydana gelmektedir.



Bir ebeveyn, üç yaşlarındaki kızının geceleri korktuğunu, ağladığını öğrenip pedagoga başvuruyorlar. Uzman doktor aile ile görüşüyor. Görüşmeden sonra anne ve baba arasında geçen tartışmaların, çocukta olumsuz etkilere neden olduğunu öğreniyor. Doktor anne ve babayı bir danışmana sevk ediyor. Uzman Psikolojik Danışman, çocukların anne ve babalarının tartışmalarını duyması “Ben ne yapacağım?”, tartışmaların daha sert biçimde devam etmesi durumunda “Acaba boşanacaklar mı?” şeklinde çocukta korkular, endişeler meydana geldiğini açıklamaktadır. Çünkü uzman doktor, anne ve babalar çocuklar için kıymetli bir güven sahasıdır diyor ve devam ediyor: 

Çocuklar elbette çok sevdiği bu iki insanın birbirleri ile olan sert tartışmalarına hatta birbirlerine zarar verdiğine şahit olduğunda, kendisinin de zarar görebileceğini düşünüyor. Böylece çocukların korunma duygusu sarsılarak “Beni artık kimse korumayacak” veya benzeri endişeler ya da daha farklı endişeler yaşıyorlar. Geceleri çocuk kendisini yalnız hissedebiliyor. Sonrasında ise geceleri korkular, kötü rüyalar meydana gelebiliyor.

aile içi şiddet



Ayrıca tartışmalarla birlikte yaşayan çocuklar geceleri endişe ve sıkıntı yaşadığı gibi, uykuda da bu sıkıntılar devam etmektedir. Ne yapması gerektiğini bilmemenin endişesi ile birlikte, çocukların kötü rüyalar görmesi de normaldir. İşte bu yüzden çocuklar anne ve babalarının hiddetli, sert tartışmalarına, aile içi şiddete maruz kalmamaları gerekir. Anne ve babalar çocuklarının yanında kesinlikle yüksek sesle tartışmamaları, birbirlerine ve çocuklarına bu öfke ile birlikte kesinlikle şiddet göstermemeleri gerekmektedir. Mümkünse tartışmaları çocuklarının olmadığı uygun bir yerde yapmalıdır. 

Uzman Doktor Mehmet Teber, tartışma sonrasında çocuğa güzel bir açıklama yapmanın iyi bir davranış olduğunu belirtmektedir. Eğer aile içi tartışmalar sürekli devam ediyorsa uygun bir danışmandan yardım almak gerekiyor. Tartışma esnasında çocukları yüksek ses ve şiddet korkutmaktadır. Bunların olmadığı bir tartışma ise çocuklara tartışma kültürünü öğretir. Çocuklarda oluşan korkulu rüyaların, şiddet içerikli televizyon filmlerinin veya bir fobi olabileceğini de ayrıca belirtmiştir.


aile içi şiddet


Korkacak Bir Şey Yok Demeyin

Çocuklara “Korkacak bir şey yok”, “Sakın korkma” gibi sözler söylememek gerekiyor. Korkusunu küçümseyip “Korkulacak bir şey yok”, “Sen kocaman oldun hala korkuyor musun?” şeklinde konuşmamak gerekiyor. Çünkü böyle sözler bir anlam ifade etmez. Çocukların yanında konuşulanlara dikkat etmek, çocukları kötü etkileyebilecek ifadelerden uzak durmak gerekir. Çocuklar geceleri korktuğunda onlara kesinlikle sert bir şekilde kızılmaması hatta hiç kızılmaması gerekir. Çocukları sevmek gerekiyor elbette. Çocukların ekranlarda seyrettiklerine de dikkat etmek gerekiyor. Son olarak çocukların anne ve babaları arasındaki cinsel birlikteliği görme ihtimallerini, kesinlikle ortadan kaldırmak gerekmektedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Evlenemiyorum? Evlenmek İstiyorum Ama Olmuyor!

Boyun düzleşmesi Nasıl Geçer? Boyun Düzleşmesinden Kurtulmak!

Hollywood Profesyonel Filim Afişlerini bir Türk Tasarlıyor & Ünlü Türk Grafik Tasarımcı