Ruhsal Çöküntü ve Depresyonun Nedenleri

Depresyondan kurtulmak


Değişen ve gelişen dünyada bununla birlikte hızlanan yaşam, teknoloji, kalabalık yüksek insan trafiği, tüketim yarışı bizleri ciddi ve olumsuz etkiliyor. Böylece insan yoğun bir stres altında yaşamak ve çalışmak, hayatını kazanmak zorunda kalıyor. Yoğun stres ise insanın sinir sistemiyle birlikte ruhi alanını da çökertiyor. Bugün dünyada milyonlarca insan depresyon hastalığı ile başı dertte. Ruhu bunalan, daralan ve insanın hayatta hiç bir şeyden zevk alamaması, hem kendisine hem de ailesine, çevresine zarar vermesi depresyonun bir sonucu olarak yansıyor. İnsanoğlunun mutluluğu araması ile başını yukarı çıkarıp adeta oksijen dilenir gibi çırpınışları, içindeki yangın ve sessiz feryatları ile birlikte yaşamak zorunda kalması ise onun büyük bir sıkıntı içerisinde yaşamını devam ettirmesiyle sonuçlanıyor. Dünya yoğun bir şekilde depresyon hastalığı ile savaşıyor.



Dünya Sağlık Örgütü ile Depresyona Genel Bakış

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünyada tahmini olarak 350 milyon insanın depresyonla birlikte yaşadığı belirtiliyor. Kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiği ve acı çektiği, kişiyi intihara sürüklediği ayrıca etkili tedavilerinin de var olduğu açıklanıyor. Depresyon ile kişide duygu durum dalgalanmaları ve ani duygusal tepkiler oluşabiliyor. Dünyada 800 binden daha fazla kişi sadece intihar nedeniyle ölmektedir. Dünyada depresyon tedavilerinin olumlu etkileri bilindiği halde bir çok ülkede %10 'dan daha az sayıda kişi tedavi almaktadır.


Depresyon hastalığı için tedavi alınamaması ya da bunun işe yaramamasının nedenleri arasında konu ile ilgili kaynak eksikliği, eğitimli sağlık personeli eksikliği ve yanlış değerlendirme ve doğru teşhisin belirlenememesi sayılabilir. Bir çok ülkede depresyon hastalarına doğru teşhis verilememektedir.




Türkiye'de Antidepresan Kullanım Miktarı

Gelişmiş ülkelerde antidepresanların kullanımı tartışılmaktadır. Türkiye'de ise bu konu pek gündeme gelmemektedir.  Türkiye'de 2015 yılı verilerine göre antidepresan kullanım miktarı 43 milyon kutu seviyesine çıkmıştır. 2012 yılında ise bu rakam 43 milyonun yarısı kadardı. Ciddi endişe uyandıran yüksek rakamlar halkın geleceğini de yakından ilgilendiriyor.





Depresyon hastalığı ile birlikte yaşayan kişilerde bir çok tutarsız söylemler, iştah açılması ya da bozukluğu, çok uyuma ya da uyku bozukluğu, kendini suçlama ve aşağılama, insanların ya da arkadaşların arasına katılma isteksizliği, kendinden ya da her şeyden nefret etme, ciddi öz güven kaybı, sosyalleşememe ve sosyal bozukluk, yersiz heyecanlanma, aşırı tembellik, ağlamalar, ruhsal çöküntü ve kendini yaşlı hissetme, duygusal hassaslık ve alınganlık, yaşamaktan keyif alamama, ölme isteği, aşırı mutsuzluk, korku ve yalnız kalamama, konsantrasyon bozukluğu görülebilir.



Depresyon hastalığının vücut ile çok yakın ilişkisi olduğu için vücut sağlığını olumsuz etkileyerek hastalıkları artırabiliyor. Örneğin kalp damar ya da tansiyon bozukluğu.




Depresyondan kurtulmak



Depresyonun Nedenleri Neler Olabilir?

Depresyonun bir çok nedenden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Depresyonun derinlerden kaynaklanan bir çok nedeni de olabilir. Fakat şunun bilinmesi gerekir ki depresyon bir zayıflık işareti değildir. Depresyon zayıflık anlamına gelemez. Mesela hayatta karşılaşılan zorlukların üstesinden gelememe, stres, kötü bir geçmişe sahip olma, sevgisiz kalmak, gelecek kaygısı, kendinden daha üst seviyede olan kişilerle benliğinizi karşılaştırma, günlük hayat içerisinde yaşanan olumsuzlukların olmasını rahatlıkla sayabiliriz. Diğer nedenler:



-Yakın birinin kaybedilmesi ile derin üzüntü,

-Kendinizle ya da size ait olanla(çocuk, eşiniz, aileniz,) daha üst seviyeleri karşılaştırma,

-Sürekli diğerlerini şanslı, mutlu, dertsiz görme ve kendini ise en mutsuz kişi kabul etme,

-Sürekli aynı rutin yaşam, sürekli aynı hayat bunun yanında kötü ve eksik beslenme,

-İş hayatı baskısı, patron baskısı ve stres,

-Yaptığınız işi sevmeme, iş yerindekileri sevmeme, işe gitmeyi istememe,

-Sevmediğiniz işi sürekli yapma, sevmediğiniz bir işi yapmak zorunda olduğunuz düşüncesi ve bundan şikayet etme,

-Sevebileceğiniz işi bulamama, kendinizi çalıştığınız işe, çalıştığınız ortama ait görememe,

-Hayata küsmeyi ve mutsuzluğu kasıtlı olarak tercih etme,

-Çok sevdiğin eşinden ya da sevgiliden ayrılma, platonik aşk yaşama ve derin üzüntüler,

-Sürekli olumsuz düşünme ve olumsuzluklar yaşama(işten çıkarılma ya da işsiz kalma, dışlanma, sevilmeme)

-Sınavlarda başarısızlık ile birlikte derin yıkım ve yoğun üzüntü yaşama,

-Sürekli başarısız olmak,

-İstediğiniz bir şeyi elde edememe,

-İçe kapanıklık, aşırı çekingenlik, hakkını arayamama,

-Gençliğin ya da çocukluğun çok kötü geçmesi, diğer gençleri ve çocukları veya filim, dizi oyuncularını çok şanslı görme, onlara imrenme yaşamlarının ise çok güzel olduğunu düşünme, ve yoğun olarak "Ben hiç bir şey yaşamadım" düşünceleri,

-Kıskançlık, her konuda ötekileri kıskanma,

-Kendini yetersiz görme, kendine asla güvenmeme ya da güvenememe,

-Mutsuz ve geçimsiz ilişki yaşamak, diğer çiftleri ise mutlu ve çekici görme,

-Boşanma ile birlikte kendini işe yaramaz, eksik, mutsuz hissetme, sevgisiz yaşama

-Kendini hayatta bir çok kişiden daha şansız ve talihsiz görme, sürekli bunu düşünme,

-Sürekli yarını, pazar ya da pazartesi gününü veya geleceği düşünme bunun için kaygı duyma,

-Evlenmeyi çok isteyip bir türlü evlenememe ve buna derinden üzülme,

-Çok yoğun "Beni aldatıyor mu? Aldattı mı?" düşünceleri veya aldatmak, aldatılmak,

-Hayattan bıkma, hayattan yorulma ve bunu sürekli tekrarlama,

-Sürekli kötü düşünme ve olumsuz düşünceleri tekrarlama,

-Her şeyi kafaya takmak, çok düşünmek,




Depresyondan Kurtulmak ve Tedavisi
Her şeyden önce depresyondan kurtulmak için kişinin kendisi ile iç iletişiminin olumlu ya da pozitif olması ve harekete geçmesi gerekmektedir. Pozitif düşünce modeli geliştirerek iyi şeyler düşünmeye odaklanmak kişiyi rahatlatacaktır. Çünkü depresyon düşüncelerde çok etkili olduğu için bunu ihmal etmemek gerekiyor. Bu hastalığın en çekilmez özelliği ise bir virüs gibi yerleşip kişinin bütün hayatını ciddi oranda ve uzun dönemde kötü etkilemesidir. İş hayatı ya da aile hayatı olsun her alanda insanları olumsuz etkileyerek mutsuz bir hayat yaşamasını sağlıyor. Depresyon hastalığı temelinde olumsuz düşünceler, kendini aşırı mutsuz hissetmek, duygusal ve ruhsal çöküntü ve yoğun sebepsiz üzüntüler, sürekli karamsar olmak yatıyor diyebiliriz. Depresyondan kurtulmak için antidepresan ilaçların yanında zihninizi olumlu düşüncelerle meşgul etmek, farklı etkinlikler(yürüyüş, masa tenisi, yüzme, sinema) yapmak da mutlaka faydalı olacaktır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Evlenemiyorum? Evlenmek İstiyorum Ama Olmuyor!

Boyun düzleşmesi Nasıl Geçer? Boyun Düzleşmesinden Kurtulmak!

Hollywood Profesyonel Filim Afişlerini bir Türk Tasarlıyor & Ünlü Türk Grafik Tasarımcı