Boşanmalar Neden Artıyor?

İşte boşanmaların en önemli nedenleri

boşanma

Son yıllarda artarak devam eden boşanma oranları sık sık gündeme gelse de, nişanlılık süresinde boşanmalar meydana geliyor. Peki evlilik öncesi olan nişanlılık döneminde, hangi hatalara düşmemek gerekiyor?
Evlenmeyi düşünen çiftler ve aileler için zor bir süreç olan nişanlılıkta, tarafların önüne pek çok engeller çıkabiliyor. Bu zaman zarfında herkesin sıkıntısı birbirinden farklı olsa da uzmanlar, çok sık düşülen hataları, gereksiz nedenlerle çiftlerin ayrılmaması için alınması gereken önlemleri açıklıyorlar.




Ailelerin müdahaleci yaklaşımları
Nişanlılık, çiftlerin olduğu kadar ailelerin de oldukça heyecanlı ve aktif oldukları bir dönem. Bu dönemde aileler, eşya seçiminden evleneceklerin hangi evde kalacaklarına kadar birçok şeye karışıyor. Bazı uzman psikologlar, ailelerin nişan ve düğün etkinliklerini bir güç gösterisi olarak algıladıklarını düşünüyor. Bu tür davranışlar da çiftlerin değil de ailelerin evliliği gibi bir durum ortaya çıkarıyor. Özellikle ailelerin, çevre insanların ne düşüneceklerini ve ne söyleyeceklerini endişe ederek, evleneceklere daha fazla karışmalarına hatta küçük çatışmalara neden oluyor. Ailelerin her söylediği ile hareket edilmesi, yeni çiftlerin ilişkilerini daha ilk süreçte bitirme noktasına getirebilir.

boşanmaların nedenleri




Evlilik Maddiyatçılık mı?

Nişanlılık sürecinde, ilişkinin maddiyatla ilgili olduğu da düşünülüyor. Bazı çiftler birbirlerine hediyeler vererek, bunun bir sevgi ve değer ölçüsü olduğunu test ediyor. Ayrıca kız tarafının her şeyin eksiksiz olmasını istemesi, orta halli bir aile damadını zor durumda bırakabiliyor. Kız tarafını memnun edebilmek için her zorluğa girişmesi, yapamayacağı şeyleri yapmaya çalışması damadı zorluyor. Beklentiler gerçekleşmeyince bu kutlu yoldan dönüş yapmak bile meydana gelebiliyor.  Bu durumda ortaya şöyle bir soru çıkıyor; İnsanlar maddiyat için mi yoksa birlikte yaşamak için mi evleniyorlar? 



Ya da insanlar mutlu olmak için evlenmiyorlar mı? Pınar Aruser de buna benzer bir nedenden dolayı nişan atanlardan biri. Ailesi, nişanlılık sürecinde damat adayından bir ev istemiş, hatta ev almasını şart koymuş. Ev bir süre sonra alınmış. Bunun üzerine kızın babası evin fiyatını öğrenmek istemiş ve emlakçıya başvurmuş. Emlakçıda evin satılmadığını sadece kiralandığını öğrenmiş. Kız tarafı bu sefer damadı dolandırıcılıkla suçlamış ve nişanı atmış. Damat ise kız tarafının isteklerinin çok yüksek olduğunu ve başka çaresi kalmadığını açıklamış.



Evlilik ve Nişan




Karşıdakinin değişeceği beklentisi

“Nikahta keramet vardır” düşüncesi ile evliliğe adım atan adaylar, birbirlerinde sevmedikleri özellikleri olmasına rağmen nişanlanabiliyorlar. Fakat nişanlılık sürecinde karşıdakinin özelliklerinin pek de değişmeyeceği fark edilince zararın neresinden dönülürse kardır düşüncesiyle nişan atılabiliyor. Tuba Sönmez, işte bu nedenle sadece bir yıl süren nişanlılığını bitirmiş. “Aslında kafa yapımızın farklı olduğunu en başından biliyordum ama sevdiğim için ayrılmak istemedim, belki değişir düşüncesiyle bekledim. Nişanlılık sürecinde kendi düşüncelerimi kabul ettirmeye çalıştım. Baktım ki hiç bir şey değişmiyor sonra büyük bir tartışma başladı böylece nişanı attık.”




Acelecilik veya evliliğin ertelenmesi

Nişanlılık anne babaların pek rahat etmedikleri bir süreç olduğu için aileler, bir an önce çiftlerin evlenmelerini istiyorlar. Aileler sorumluluğun kendilerinden çıkmasını istediklerinden, evlenmeleri için adaylara baskı yapabiliyorlar. Adaylardan birinin kendisini pek hazır hissetmemesi üzerine biraz daha süre istemesi, bazen tartışmalara da neden olabiliyor. 


Evlilikte aceleci davranışlar ve baskılar, bir tarafta strese sebep olurken diğer tarafta istenmediği düşüncesi oluşarak kişide sıkıntı ve üzüntüye ya da umutsuzluğa yol açıyor. Ancak her iki tarafın isteği ile yıllarca nişanlı kalınması da, duygusal olarak bazı şeylerin bitmesine yol açması böylece evlenecek olanların birbirlerinden soğumalarına ve evliliğin gereksiz görülerek nişanın atılmasına sebep olabiliyor. Yani kısaca, uzun süre nişanlı kalmak ve evliliği ertelemek doğru değil.



Evlilik ve Düğün




Yaşın İlerlemiş Olması

Güldane Kavgacı bir evlilik danışmanı olarak, yaşı ilerlemiş çiftlerde nişan atma hadiselerine daha sık rastladığını açıklıyor. Evlilikde yaşın ilerlemesi kişiyi hem daha seçici davranmasına hem de beklentilerinin artmasına neden oluyor. Bu yaşa kadar meydana gelen ve yaşanılan bazı olumsuz meseleler de kişiyi çekimserliğe ya da korkulara iterek, evlilikten vazgeçmesine yol açabiliyor.





Sosyal Medya ve İnternet

Boşanma nedenleri arasında sosyal medyanın da sayılması artık kaçınılmazdır. Sosyal medya ve internet, nişan atma nedenleri için kesin bir etkendir. İnternette bazı ebeveynler, evlenecekleri çocuklarının eşi olacak kişinin profilini de yakından takip ediyorlar. Böylece her hangi bir tarafın yaptığı sevilmeyen bir paylaşım, yine tartışmalara neden oluyor. 



Bazen de evlenecek olan kişilerin birbirlerinin hesaplarını inceleyerek haklarında bilmedikleri şeyleri öğreniyorlar ve ayrılmaya karar veriyorlar. Düğüne bir hafta kala nişan atmış olan Merve Çetin, nişanlısına güvendiği için hesabını incelemek istememiş. Daha sonra arkadaşları ile konuşurken içine bir kurt düşmüş ve damat adayının şifrelerini öğrenmiş. Böylece özel yazışmalarına ulaşmış. 



Merve Çetin şöyle açıklıyor: “Beni aldatma ihtimali düşüncesi ile mesajlarını kontrol ettim. Asıl meselenin para olduğunu öğrendim. Kardeşine gönderdiği mesajlarında, beni pek sevmediğini ve varlıklı olduğumuz için benimle evlenmek istediğini anladım.”



kıskanç çiftler



  
Kıskançlık

Nişanlılık ile başlayan ve evliliğe önemli bir adım atıldıktan sonra özellikle erkekler daha sahiplenici davranışlar gösteriyor. Bazı erkekler ise kıskançlık seviyesini karşı tarafı evlilikten vageçirecek duruma getiriyorlar. Leyla Şengül de bu durumu yaşayanlardan birisi. Evleneceği kişide nişanlılık döneminde, önemli bir değişim gözlemlemiş birisi olarak açıklıyor: “Beni kuzenlerimden ve çevremdeki her erkekten kıskanıyordu. Artık dayanamayacağım bir duruma gelince hayatın böyle geçmeyeceğini düşündüm ve ayrıldık. ” 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Boyun düzleşmesi Nasıl Geçer? Boyun Düzleşmesinden Kurtulmak!

Neden Evlenemiyorum? Evlenmek İstiyorum Ama Olmuyor!

Hollywood Profesyonel Filim Afişlerini bir Türk Tasarlıyor & Ünlü Türk Grafik Tasarımcı