Kansızlık Kadınlarda Daha Fazla

Kansızlık Her Üç Kadından Birinde Görülüyor

kansızlık

Kansızlık belirtileri saç dökülmesi, çarpıntı ve halsizlik şeklinde ortaya çıkıyor. Türkiye’de her üç kadından birinde kansızlık var. Ayrıca kansızlığın nedenleri arasında sadece demir eksikliği sayılmıyor, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinden de ortaya çıkabiliyor. Diğer bir adı ise akdeniz anemisi.



Sabahları uyandığınızda üzerinizde bir ağırlık ya da kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Güne başladığınızda evinizdeki küçük işleri yaparken bile zorluk çekiyorsunuz. Dahası saçlarınız dökülüyor, tırnaklarınız da çabuk kırılabiliyor. Bu şekilde şikayetleriniz varsa, sizde kansızlık hastalığı ya da anemi hastalığı ortaya çıkmış olabilir. Ülkemizde sadece kadınlarda değil artık çocuklarda da gözlenir durumda. Kansızlık kanda bulunan alyuvarların sayısının az olmasından kaynaklanıyor. Alyuvarların içerisinde oksijen taşımakla görevli hemoglobin bulunuyor. Hemoglobinin eksikliği kansızlık olarak açıklanıyor.
Kansızlığa neden olan birçok sebep var aslında. Bazı uzman doktorlar şöyle açıklamada bulunuyor: “Basit zannetsek bile bu durumun nedenleri çok çeşitli ve karmaşık olabiliyor. Sık gözlemlediğimiz kansızlık nedeni ise demir eksikliği.” diyor.


demir eksikliği


Kırmızı renkte kan hücreleri kemik iliğinde üretiliyor. Kemik iliği gibi hastalıklarda kan hücresi üretimi de azalacağından kansızlık ortaya çıkabiliyor. Ülkemizdeki Akdeniz anemisi de kemik iliğinde hemoglobin yapımındaki bozukluklardan kaynaklanıyor. Kemik iliğinde kan yapımı yalnızca hastalıktan değil, hammadde eksikliği nedeniyle azalabiliyor. Kan yapımındaki demir eksikliğinin en sık görülen kansızlık nedenlerinden olduğunu söylemiştik. Folik asit ya da B12 vitamini eksikliği kansızlık yapabilen beslenme ile alakalı nedenlerdendir. Kan hücrelerinin hücrelerdeki dolaşım ömrü 120 gün kadar. Hücrelerin dolaşım esnasında yıkıma uğraması da bu süreyi azaltıyor ve ortaya anemi çıkıyor.



Kan kaybı fazla mı?
Kan kaybı da kansızlık ile ilgili önemli bir neden. Bunun sık nedeni adet kanamaları. Anemisi olan kadınlar daha fazla adet görür gibi bir söz ya da inanış da uzman doktorlara göre yanlıştır. Tam aksine regl süresince çok miktarda kan kaybeden kadınlarda, sonuç olarak anemi ortaya çıkabiliyor. Paraziter hastalıklar da kansızlık oluşturan etkenler arasında sayılıyor. Kronik hastalığı olan kişilerde de kansızlık oluşabiliyor.
Kansızlık, ciddi halsizlik, nefes darlığı, yorgunluk yapabiliyor. Uzun yıllarla birlikte yavaş ilerleyen kansızlık, bir şikayet nedeni olmayabiliyor. Demir eksikliği gibi durumlarda, tırnaklarda kırılma, saç dökülmesi gibi bulgular da gözleniyor. Kansızlık eğer uzun sürerse bu durumda kalbin yükü artıyor, az miktardaki kanla tüm organlara oksijen taşınması gerektiğinden, kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Böylece ortaya bir diğer tehdit olarak kalp yetmezliği riski çıkıyor. 

Kansızlık ani geliştiği durumda ise tansiyon düşüklüğü, organların gerektiği kadar beslenememesi hatta şok ya da ölüme bile sebep olabiliyor.


kansızlık



Ne Kadar Süre Devam Eder?
Eğer Akdeniz anemisi rahatsızlığınız genetik nedenli ise, bu durum ömür boyu devam ediyor. Eğer iki taşıyıcı kişi evlendiğinde doğacak çocuklar için hastalık tehlikesi yüzde 25 oranında. Vitamin ya da demir eksikliklerinde ilaç ya da iğne takviyesi gerçekleştiriliyor. Demir ve B12 vitamin yetersizliği olan kişilerde demir ilacı aldığı halde kan ve demir seviyesinde bir artış gözlenmiyorsa, bu hastalarda emilim kusurunun ne olduğu yakından incelenmelidir. Emilim kusurunun ilk nedeni çölyak hastalığıdır. Bunun için dengeli beslenmek gerekiyor ve ayrıca biliyorsunuz çayı çok tüketen bir toplum olmamız bu konuda ciddi dezavantaj olarak sayılabilir. Özellikle yemekten hemen sonra çay içmemek, demir eksikliği konusunda iyi bir mücadele yöntemleri arasında sayılabilir.


kansızlık



İğneler Kısırlığa Yol Açar mı?
Demir iğneleri kansızlık rahatsızlığı için kullanılmaktadır. Bu iğnelerin kısırlığa yol açtığına dair bir düşünce var insanlar arasında. Doktorlar ise bu söylentileri yalanlıyor. Yani böyle bir şey yok. Demir tedavisi üç değişik yöntem ile yapılıyor. İlki ilaçlar ve içilen solüsyonlar sayesinde. İkinci tedavi kas içi enjeksiyon. Üçüncü tedavi de damar içi uygulaması şeklindedir.



Kas içi enjeksiyon ağrı yapabiliyor ve siyah olan demir rengi, enjeksiyon yapılan bölgelerde kalabiliyor. Damar içi uygulama, böbrek yetmezliğine sahip olan kişilerde çabuk yanıt alabilmek için ve ayrıca derin anemiye sahip olan kişiler için kullanılıyor. Demir, hastane şartlarında uygulanması gerekiyor. Bazen damarlarda iltihabi reaksiyona yol açabiliyor. Alerjik reaksiyonlara da rastlanabiliyor. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Evlenemiyorum? Evlenmek İstiyorum Ama Olmuyor!

Boyun düzleşmesi Nasıl Geçer? Boyun Düzleşmesinden Kurtulmak!

Hollywood Profesyonel Filim Afişlerini bir Türk Tasarlıyor & Ünlü Türk Grafik Tasarımcı